Paček: vzhled a stanoviště, výživa a rozmnožování, další rysy ptáka

Špaček

Špaček je hlučný a hbitý pták, který patří do řádu passeriformes, čeledi špačků z rodu špačků. Špaček má binomické jméno – Sturnus vulgaris. Když byl pták objeven, přivlastnil si ho Carl Linné.

V tomto článku se budeme podrobněji zabývat ptákem špačkem, jeho obecnými vlastnostmi a rysy, vzhledem a stanovištěm, charakterem a životním stylem, výživou, rozmnožováním a délkou života, přirozenými nepřáteli.

Внешний вид

Špačci mají určitou podobnost s kosy, protože jsou téměř stejně velcí, stejně jako barva zobáku a opeření.

Špaček lze snadno odlišit od drozda, navzdory některým podobnostem, podle jeho krátkého ocasu, přítomnosti velkého množství světelných skvrn rozptýlených po jeho opeření a schopnosti obratně běhat po povrchu země, zatímco drozdy se pohybují skákání. S nástupem jara u samic více vyniknou světlé skvrny, ale s nástupem podzimu se tato vlastnost vyrovnává.

Zobák je dlouhý a ostrý, ale v rozumných mezích, zatímco mírně zahnutý dolů. V období páření získává žlutou barvu, v ostatních obdobích je téměř černá. Před pubertou mají mladí špačci hnědočernou barvu zobáku. Mláďata se také vyznačují barvou opeření, která se vyznačuje hnědými odstíny, bez přítomnosti charakteristického lesku. Křídla jsou zvláště zaoblená a oblast hrdla je světlejší.

krásný špaček

Barva kovového lesku opeření nezávisí na přítomnosti barvícího pigmentu, ale souvisí se zvláštní strukturou samotného peří. Když se změní úhel sklonu peří, může se změnit i tón přílivu a odlivu, který nabývá různých odstínů.

Dospělí jedinci dorůstají délky nejvýše 22 cm a zároveň mají rozpětí křídel nejvýše 40 cm a hmotnost nejvýše 75 gramů. Špačci se vyznačují poměrně masivním tělem, relativně krátkým ocasem, proporčně zaoblenou hlavou a červenohnědýma nohama.

Špačci rozdělují odborníci do několika poddruhů v závislosti na stanovišti, zatímco ptáci se liší povahou kovového lesku. Pro evropské špačky se za charakteristický považuje zelenofialový nádech a pro ostatní poddruhy za charakteristický bronzově namodralý nádech.

  • Špaček obecný. Pták je dlouhý až 22 cm s rozpětím křídel asi 38 cm a hmotností 70-80 g. Dlouhý a ostrý zobák je mírně zahnutý dolů. Barva zad a bříška se u samic a samců neliší: černé opeření s kovovým leskem fialové, zelené, modré nebo hnědé. Druh je rozšířen po celé Eurasii.
  • Brahmínský špaček. Druh žije v jižní Asii. Tento pták je 20 cm dlouhý, s rozpětím křídel až 12 cm a hmotností kolem 50 g. Hřbet ptáků je hnědošedý, prsa a bříško jsou béžově hnědé. Hlavu zdobí černá pírka se třpytem, ​​která tvoří hřeben. Zobák je žlutý. Špaček brahminský je někdy zaměňován se špačkem růžovým, liší se však tím, že na prsou nemá černě zbarvené peří.
  • Kambodžský špaček. Délka těla ptáků je až 25 cm, opeření hlavy, krku a prsou je světle hnědé. Břicho je růžovošedé. Zadní strana je tmavě šedá, někdy s lehkým kovovým leskem. Tento druh žije v zemích Indočíny, včetně Myanmaru, Thajska, Vietnamu, Laosu, Kambodže.
  • Špaček červenozobý. Žije na jihu a západě Číny. Dosahuje délky 20-24 cm.U samců je hlava a břicho bílé s hnědým nebo šedým nádechem. Prsa, záda a boky jsou tmavě šedé. Opeření ocasu a křídel je černé se zeleným, modrým nebo fialovým kovovým leskem. Zobák podle názvu je u tohoto druhu červený.
  • Špaček strakatý. Hlavním stanovištěm tohoto druhu je jižní a jihovýchodní Asie. Pták je podobný špačku černokrkému, ale menší velikosti. Samec a samice jsou si velmi podobní. Opeření hlavy, hrdla, hrudníku a zad je černé. Líce a spodní partie jsou bílé s šedou. Křídla a ocas jsou hnědočerné s bílým peřím. Zobák je oranžově červený.
  • Pastor. Druh dosahuje délky 22 cm, rozpětí křídel až 14 cm a hmotnosti 60-90 g. Vyznačuje se kontrastním neobvyklým opeřením: černá hlava, krk a prsa s kovovým leskem a pastelově růžová břicho a záda. Na hlavě je hřeben z dlouhého peří. Zobák je tlustší a kratší než špaček obecný. Špaček růžový žije na jihovýchodě Evropy, ve střední Asii.
  • Špaček šedohlavý. Tento relativně malý druh žije v Indii a Číně. Délka těla dosahuje 22 cm, hmotnost – 45 g. Hlava ptáka je bílo-šedá, tváře a zadní část hlavy jsou se stříbřitým leskem. Zajímavý je zobák: modrý základ, zelený střed a žlutá špička. Záda jsou hnědošedá, bříško hnědé.
  • Šedý špaček. Zpěvný pták s délkou těla až 25 cm.Obyvatel východní Asie. Prsa, břicho a zadek tohoto druhu jsou světle šedé barvy. Peří na hlavě s černými a černohnědými pruhy, na tvářích jsou trsy bílého peří. Zobák je žlutooranžový s tmavou špičkou.
  • Špaček černokřídlý. Tento druh žije na ostrovech Jáva a Bali v Indonésii. Délka jeho těla je 22-24 cm, rozpětí křídel je až 130 cm.Barva opeření tohoto druhu je převážně bílá, kromě černých křídel a ocasu s bílým pruhem na konci. Peří na hlavě má ​​hnědý odstín a tvoří hřeben v zadní části hlavy. Zobák a nohy jsou žluté.
  • Špaček černokrký. Jeden z největších zástupců druhu špaček s délkou těla až 30 cm a rozpětím křídel až 16 cm Distribuován v jihovýchodní Číně, Myanmaru, Thajsku, Laosu, Kambodži a Vietnamu. Hřbet, ocas a křídla jsou černé s bílými skvrnami, hlava a břicho jsou bílé. Na krku je límec z černého lesklého peří.
  • Špaček černý. Obyvatel Evropy a severní Afriky. Velikosti ptáků: délka 19-22 cm, rozpětí křídel 13-14 cm, hmotnost 80-115 g. Druh je velmi podobný špačku obecnému. Převládající barva jeho peří je černá s kovovým leskem fialové nebo zelené. Ocas je krátký a rovný. Zobák je ostrý a dlouhý, zahnutý dolů.
READ
Odrůda rajčat Rocket: fotografie, recenze, popis, vlastnosti.

Habitat

Ptáci se vyskytují ve všech biogeografických oblastech světa, s výjimkou Antarktidy. Převážně špačci žijí v Evropě, Asii a severní Africe. Přírodní areál od střední Sibiře na východě po Azory na západě, od Norska na severu po Středozemní moře na jihu.

Špaček je stěhovavý pták. Severní a východní populace je stěhovavá a zimuje v západní a jižní Evropě, subsaharské Africe, Egyptě, severní Arábii, severním Íránu a na pláních severní Indie.

špačka přední

Jedná se o nížinné ptáky. V období rozmnožování špačci vyžadují hnízdiště a krmná pole. Po zbytek roku špačci využívají širší škálu stanovišť, od otevřených vřesovišť po slané pláně.

Špačci používají pro hnízda ptačí budky a dutiny ve stromech, stejně jako štěrbiny v budovách. Jsou agresivnější než ostatní ptáci a zabíjejí soupeře, aby si zajistili hnízdiště.

Špačci shánějí potravu na otevřených stanovištích, jako jsou louky a pastviny. Vzhledem k tomu, že mají tendenci se krmit a cestovat v hejnech pod širým nebem, všichni členové skupiny zajišťují, aby dravec nezaútočil a nevyplašil ho.

Povaha a životní styl špačka

O špačcích se často mluví jako o skvělých zpěvácích a není to náhoda. Tento pták se vyznačuje širokou škálou zvuků. Jejich hlas vyvolává zvuky podobné pískání, vrzání, chrastění a dokonce i mňoukání.

Je to dáno tím, že špačci mají dar zvukomalebnosti. Je o nich známo, že dokážou zachytit a reprodukovat hlas drozdů, pěnic, skřivanů, žluvů, křepelek a dokonce i sojek.

Proto není divu, že špaček zpívá na všechny způsoby. Někteří špačci si dokonce pamatují zpěv exotického ptactva, které žije v horkých zemích, kam špačci migrují.

Ptáci se vracejí na svá hnízdiště poměrně brzy, někde v únoru – začátkem března, kdy v mnoha oblastech ještě leží sníh. Špačci jsou považováni za nejlepší znamení, podle kterého s příchodem těchto ptáků přichází jaro do svých práv, zahřívá vše kolem svým teplem a dává spoustu radosti oživující přírodě.

Zpívá píseň

Jako první přicházejí samci a samice se objevují až po několika dnech nebo dokonce po týdnu. To je rys migrace tohoto druhu létajících ptáků.

Let špačků je zvláštní pohled. Ptáci se shromažďují v obrovských hejnech několika tisíc ptáků a zároveň létají synchronně a velmi krásně vysoko na obloze, přičemž všechny zatáčky dělají rovnoměrně a synchronně.

Někdy mohou takové lety způsobit obyvatelům měst určité nepříjemnosti. Při migraci obrovského hejna může být hukot špačků tak hlasitý, že předčí hluk MHD na rušné ulici.

Od přírody jsou špačci docela vážní a odhodlaní ptáci. Dokážou být vážnými konkurenty pro jiné druhy, což se projevuje zejména v boji o nejlepší hnízdiště.

Jídlo

Špačci jedí různé rostlinné a živočišné potraviny v kteroukoli roční dobu. Mláďata jedí převážně živočišné produkty, jako jsou měkké bezobratlé. Dospělci preferují rostlinnou potravu, získávají ji hledáním na zemi na otevřených místech s krátkou nebo řídkou vegetací. Špačci někdy následují zemědělskou techniku, když zvedá půdu. Shánějí také potravu v přílivových zónách, v čistírnách odpadních vod, na skládkách odpadu, na farmách a ve výkrmnách dobytka. Slétají se na stromy, kde jsou zralé plody nebo mnoho housenek.

Krmivo pro špačky se skládá z:

  • semena;
  • hmyz;
  • drobní obratlovci;
  • bezobratlí;
  • rostliny;
  • ovoce.
  • stonožky;
  • pavouci;
  • můry;
  • žížaly.
READ
Dobré odrůdy kávy: výsadba a péče

S kořistí

Z rostlinné stravy preferují:

Tvar lebky a svalů umožňuje špačkům pronikat zobáky do země nebo klovat tvrdou potravu a otevírat díry. Ptáci mají binokulární vidění, vidí, co dělají, a rozlišují mezi druhy potravy.

Reprodukce a délka života

Období páření se otevírá brzy na jaře pro přisedlé ptáky, stěhovaví ptáci se začnou pářit po návratu domů. Délka hnízdění závisí na povětrnostních podmínkách, nabídce potravy. V některých oblastech kladou ptáci vejce během sezóny třikrát kvůli polygynii špačků.

Hnízdo špačka najdeme ve staré dolíku, bývalých budovách velkých ptáků – volavek, orlů mořských. Zabydlují se i hotové ptačí budky. Samice se přivolává zvláštním zpěvem.

Špačci tvoří během sezóny několik párů a starají se o několik vyvolených najednou. Oba budoucí rodiče se věnují stavebnictví. Materiálem na povlečení jsou peříčka, větvičky, vlna, listy, kořínky.

Každá snůška obsahuje 4-7 modrých vajec. Líhnutí trvá 12-13 dní. Samec v tomto období někdy nahradí samici. Hnízdiště je pečlivě střeženo v okruhu 10 metrů. Jídlo se nachází daleko od místa inkubace – na pobřeží nádrží, v obydlených oblastech, zeleninových zahradách, polích.

kuřátko špačka

Vzhled kuřat je téměř tichý, o potomcích se můžete dozvědět podle skořápky hozené na zem. Aby nakrmili novorozence, oba rodiče odlétají pro jídlo. V prvních dnech života kuřata jedí měkkou potravu, později přecházejí na tvrdý hmyz.

Rostoucí mláďata se v hnízdě vyvíjejí 21-23 dní, poté začnou získávat nezávislost, zatoulají se do malých hejn. Pokud mládě špačku nespěchá, aby vyrostlo, rodiče ho vylákají z hnízda jídlem.

V přírodních podmínkách trvá život špačka za příznivých podmínek až 12 let. Ruští vědci to zdokumentovali. V dobře udržovaném domácím prostředí žijí ptáci ještě déle.

Přirození nepřátelé špačků

Hlavními nepřáteli špačků jsou draví ptáci, i když tito pěvci používají účinnou taktiku letu v hejnu. Jejich způsob a tempo letu se neshoduje s letem dravců.

Ale přesto pro ně mnoho predátorů představuje nebezpečí, jsou to:

  • jestřáb severní;
  • krahujec obecný;
  • sokol stěhovavý; ; ;
  • orla;
  • káně;
  • malá sova;
  • sova ušatá;
  • sova;
  • Sova pálená.

V Severní Americe je pro špačka obecného nebezpečných asi 20 druhů jestřábů, sokolů, sov, ale především potíže lze očekávat od merlínů a sokolů stěhovavých. Někteří ptáci ničí špaččí vejce nebo kuřata a berou je z hnízda. Savci z čeledi lasicovitých, mývalové, veverky a kočky mohou jíst vejce a lovit kuřata.

Za letu

Problémy pro špačky jsou paraziti. Studie ukázaly, že téměř všichni zástupci vzorku vyrobeného ornitology měli blechy, klíšťata, vši. 95 % bylo infikováno vnitřními parazity – červy. Ptactvo v hnízdech velmi ruší i blecha slepičí a koniklec, ale částečně si za to mohou sami špačci. Zachycují hnízda jiných lidí a dostávají je s plnou sadou obsahu, včetně parazitů. Když pták zemře, paraziti sající krev opustí svého hostitele, aby našli jiného.

Muška veš a moucha saprofágní ohlodávají peří svého hostitele. Brilantní šarlatový háďátko, pohybující se v těle hostitele z průdušnice do plic, způsobuje udušení. Špačci patří k nejvíce zamořeným ptákům, protože pravidelně využívají svá stará hnízdiště, případně okupují cizí zamořená obydlí.

Stav populace a druhů

Tento druh koniklece žije téměř v celé Evropě s výjimkou Arktidy a je rozšířen v západní Asii. Do některých regionů přilétá pouze na letní období, jinde žije trvale bez sezónních migrací. Špačci byli vysazeni a rozšířeni po celé Severní Americe, nyní se vyskytují v Chile, Peru, Uruguayi a Brazílii, jsou v Jižní Africe a nacházejí se na ostrovech Fidži. Byli zavedeni a usazeni všude v Austrálii a Nové Guineji.

V Evropě je počet párů 28,8 – 52,4 milionů párů, což se přibližně rovná 57,7 – 105 milionům dospělých jedinců. Předpokládá se, že v Evropě žije asi 55 % celkové populace těchto ptáků, ale jde o velmi hrubý odhad, který je třeba ověřit. Podle jiných údajů dosáhla populace špačků v první dekádě roku 2000 celosvětově více než 300 milionů jedinců, přičemž zabírala plochu přibližně 8,87 milionů km2.

Ve druhé polovině 20. století byli do Austrálie zavlečeni špačci, kteří bojovali proti hmyzím škůdcům a jejich přítomnost byla považována za důležitou i pro opylování lnu. Vytvořili pro ptáky všechny podmínky k životu, připravili umělá hnízdiště, čehož ptáci využili. Ve 55. letech minulého století se dobře rozmnožili a začali obsazovat rozsáhlá území v Novém Jižním Walesu, Victorii a Queenslandu. Špačci byli dlouho vyřazeni z kategorie užitečného ptactva a začali bojovat s jejich šířením. Geografické a klimatické podmínky bránily tomuto druhu usadit se v jiných státech. Také přísná kontrolní opatření a neustálé ničení špačků snížilo populaci v Austrálii v následujících třech desetiletích o XNUMX tisíc jedinců.

READ
Gymnosperm dýně: charakteristika, popis, recenze fotografie

skupina špačků

Špačci jsou zařazeni na „černou listinu“ 100 zvířat, jejichž přesídlení do nových zemí mělo negativní důsledky.

Znatelný nárůst počtu za poslední století a půl a rozšíření stanoviště, snadná přizpůsobivost těchto ptáků různým podmínkám umožnila Mezinárodní unii na ochranu zvířat zařadit tento druh na seznam, který vyvolává nejmenší obavy. . Intenzivní způsoby chovu v Evropě, používání chemikálií způsobilo pokles počtu špačků na severu Ruska, v zemích Pobaltí, Švédsku a Finsku. Ve Spojeném království se za poslední tři desetiletí minulého století počet těchto ptáků snížil o 80 %, i když v některých oblastech, například v Severním Irsku, došlo k nárůstu. Je to způsobeno tím, že se snížil počet hmyzu, kterým se mláďata živí, a tudíž se snížila i míra jejich přežití. Dospělí se naopak mohou živit rostlinnou stravou.

Zpěvák je známý svým zpěvem, jehož zvukový rozsah připomíná prskání slaniny v ohřáté misce. Odtud název, který alegoricky vyjadřuje praskání, syčení s mlaskáním. V České republice se špaček říká shpachek, v překladu „tlustý“.

Starling-bird-lifestyle-and-habitat-3

Opeřený imitátor zvuků je rozmanitý ve svém talentu. V létajícím hejnu je slyšet i kočičí mňoukání. Jaro špaček není tak běžné, jak si mnoho lidí myslí.

Popis a funkce

špaček malá velikost, to je často přirovnáváno k vzhledu k kos. Pták je dlouhý ne více než 22 cm, váží asi 75 g, rozpětí křídel je asi 37-39 cm.Tělo je masivní, s tmavým peřím třpytivým na slunci s drobnými světlými skvrnami, patrnějšími na jaře u samic. Roztroušení bílých nebo krémových skvrn je patrné zejména v období línání, později je opeření téměř jednotné.

Ocas ptáků je krátký, pouze 6-7 cm, barva zahrnuje kovový lesk. Efektu není dosaženo díky přítomnému pigmentu, ale skutečnému designu peří. V závislosti na úhlu, osvětlení, barva peří mění odstíny.

U různých druhů špačků může být odliv na slunci fialový, bronzový, zelený, modrý. Nohy ptáků jsou vždy červenohnědé se zakřivenými drápy.

Starling-bird-lifestyle-and-habitat-2

Hlava ptáka je úměrná tělu, krk je krátký. Zobák je velmi ostrý, dlouhý, mírně zahnutý dolů, ze stran zploštělý, černý, ale v období páření mění barvu na žlutou. U kuřat je zobák pouze hnědočerný. Jejich mládí je dáno zaoblenými křídly, světlým krkem a absencí kovového lesku v barvě.

Mezi ženami a muži jsou nepatrné rozdíly. Samčího jedince poznáte podle lila teček na zobáku a dlouhého peří na hrudi, samičího podle červených skvrn, krátkých peří elegantního tvaru. Let špačků je plynulý a rychlý.

Songstarlings se liší od drozdů ve své schopnosti běhat po zemi, spíše než se odrážet. Špačka poznáte podle způsobu zpěvu – při vystoupení večírku často třese křídly.

Starling-bird-lifestyle-and-habitat-5

Schopnost napodobovat hlasy jiných ptáků a zvířat promění obyčejného špačka v mimořádného umělce. Dokáže „mluvit“ hlasy různých ptáků:

  • žluvy;
  • křepelka;
  • sojky;
  • skřivan;
  • vlaštovky;
  • pěnice;
  • modrásek;
  • drozd;
  • kachna, kohout a kuře atd.

Nejednou jsme pozorovali špačky, kteří přiletěli na jaře a zpívali s hlasy tropických ptáků. Ptáci reprodukují vrzání vrat, klapot psacího stroje, cvakání biče, bečení ovcí, kvákání bažinných žab, mňoukání koček a štěkot psů.

špaček zpěv orámován pronikavým cvrlikáním jeho vlastního hlasu. Dospělí ptáci „hromadí“ repertoár, velkoryse sdílejí svá zavazadla.

Poslouchejte hlas špačka

Životní styl a stanoviště

Zpěvný pták je známý na rozsáhlém území Eurasie, Jižní Afriky a Austrálie. Vyrovnání bylo zásluhou člověka. Špaček je v Turecku, Indii, Afghánistánu, Iráku, Íránu. Potíže s odnožováním špačků byly ve Střední a Jižní Americe. Mnoho ptáků zemřelo, ale někteří tam zakořenili.

Informace o čem špaček, stěhovavý nebo zimující pták, závisí na jejich distribuci. Ptáci žijící na jihozápadě Evropy jsou přisedlí a běžní v severovýchodní části jsou tažní, vždy v zimě létají na jih.

Sezónní migrace jsou charakteristické pro špačky v Belgii, Holandsku, Polsku a Rusku. Lety prvních šarží začínají v září a končí v listopadu. Na zimování se ptáci stěhují do jižních oblastí Evropy, do Indie a severozápadních oblastí Afriky.

Starling-bird-lifestyle-and-habitat-7

Stateční ptáci překonávají vzdálenosti od 100 do 1-2 tisíc kilometrů. Ptáci potřebují 1-2 zastávky během dne. Létání nad mořem je vždy spojeno s velkým rizikem. Kvůli hurikánu může zemřít celé hejno ptáků.

READ
Péče o mopse, údržba psů

Někdy špačci najdou spásu na námořních plavidlech, které sestupují na paluby v obrovském množství. Podle pověrčivých znamení a víry námořníků hrozí smrt i jednoho ptáka na lodi záplavami. Špačci jsou vždy pod ochranou těch na moři.

Ptáci přilétající z velké dálky nejsou vždy vítáni kvůli hluku, který vydávají. Obyvatelé Říma tedy večer zavírají okna, aby neslyšeli praskající cvrlikání ptáků, které je hlasitější než zvuky projíždějících aut. Špačci v zimě shromažďují se v obrovských koloniích čítajících více než milion jedinců.

Starling-bird-lifestyle-and-habitat-6

Špačci se mohou shromažďovat v četných hejnech

Na jaře, v březnu – začátkem dubna, během aktivního tání sněhu, se objevují první obyvatelé, kteří se vrátili domů. V severních oblastech jsou k vidění koncem dubna nebo v květnu. Pokud se ptáci vrátili a zima neustoupila, mnozí jsou v ohrožení života.

Jako první se objevují samečci, kteří si vybírají místa pro budoucí hnízdění. Samice přilétají o něco později. V období páření ptáci vyhledávají stromy se starými dutinami, aby si stavěli hnízda nebo obsazovali výklenky v různých budovách.

špaček na jaře velmi bojovný, aktivní. Nestojí na obřadu s jinými ptáky, agresivně dobývá místo vhodné pro hnízdění a přežívá své sousedy. Jsou známy případy vytlačení chřástalů rudohlavých, válečků do jejich obydlí.

Starling-bird-lifestyle-and-habitat-9

Špačci sami mají také dost nepřátel. Jsou chutnou kořistí sokolů stěhovavých, orlů, orlů skalních. Hnízda často ničí suchozemští predátoři, dokonce ani vrány a straky nemají odpor k pojídání vajec a mláďat špačků.

Mezi sebou jsou ptáci společenští, žijí v koloniích. Četná hejna špačků lze vidět za letu, kde se současně vznášejí, otáčí se a přicházejí na přistání, přičemž hromadně zabírají velké plochy na zemi.

Přenocování tráví ve skupinách v hustých houštinách rákosí, vrb pobřežních zón, na větvích zahradních nebo parkových keřů, stromů.

Stanovištěm špačků jsou rovinaté oblasti s bažinami, řekami a jinými vodními plochami. Hnízdění ptáků se nachází ve světlých lesích, stepních zónách, v blízkosti lidských sídel, hospodářských budov.

Starling-bird-lifestyle-and-habitat-11

Ptáci jsou přitahováni do polí jako potenciální potravní základny. Špačci se vyhýbají horským oblastem, opuštěným územím. Lidský život poskytuje ptákům potravu.

Někdy masivní nálety špačků způsobují škody na obilných plodinách, bobulích. Velká hejna mohou ohrozit bezpečnost letu. Přesto lidé vždy oceňovali zpěvné ptactvo pro ničení polních škůdců: brouků, housenek, sarančat, slimáků, gadflies. Zřizování ptačích budek bylo vždy pozvánkou pro ptáky k návštěvě zemědělské půdy.

Vědci se dohadují o taxonomii poddruhů špačků, protože malé rozdíly v opeření a velikosti může být obtížné určit ze vzhledu ptáka. Existuje 12 hlavních odrůd, u nás jsou nejznámější špaček obecný (shpak), malý špaček, šedý a japonský (červenolící). Špačci mají charakteristický vzhled s nápadnými rysy:

  • růžová;
  • kočička;
  • indický (myna);
  • buvol (táhnout);
  • černokřídlý.

Pink Starling dostal své jméno kvůli charakteristické barvě. Růžová prsa, břicho, boky, záda orámovaná černými křídly, hlava, krk tvoří velkolepý outfit pro jarní ptáče. Špaček na fotce jako ve svátečním oděvu. Pohyb hejna růžových ptáků je jako plovoucí růžový mrak. Hlavní potravou těchto ptáků jsou kobylky.

Na den potřebuje jeden pták téměř 200 g hmyzu, což je dvojnásobek hmotnosti samotného špačka. Ptáci se usazují v blízkosti polopouštních plání a stepí a hnízdí ve skalních štěrbinách, norách a skalních úkrytech. Růžoví špačci jsou nezvykle mírumilovní, nedochází mezi nimi k žádným ptačím soubojům.

Starling-bird-lifestyle-and-habitat-12

Špaček Seryozhkovy (rohatý) žije výhradně v Africe. Název byl dán pro masité výrůstky na hlavách samců, které se objevují v období rozmnožování. Výrůstky svým vzhledem připomínají kohoutí hřebínky.

Tento druh hnízdí na větvích stromů a vytváří kupolovité domy. Hejna jehnědých špačků se živí pouze sarančaty, takže je následují, pokud je hmyz odstraněn ze svého místa. Barva špačků je převážně šedá.

Starling-bird-lifestyle-and-habitat-13

Špaček indický (myna). Asijský pták se také někdy nazývá afghánský špaček. Všechna jména jsou spojena s širokým rozšířením ptáků. Barvě opeření dominuje černá, ale konec ocasu a náběžná hrana křídla jsou s bílým okrajem.

Ptačí zob, “brýle” kolem očí a nohou jsou žluté. Maina se postupně osidluje a zabírá nová území. Potkali jsme ptáka v Kazachstánu, na dalších místech ve střední Asii. Talent posměváčku učinil mynu populární v městském prostředí, mnozí začali chovat špačky v domácím prostředí. Půvab a družnost ptáka přispívají k dalšímu šíření špačka indického.

READ
Výsadba dřišťálu na jaře

Starling-bird-lifestyle-and-habitat-14

Špaček indický nebo myna

Buvolí špačci (táhnout). Afričtí rezidentní ptáci jsou hnědé barvy s vějířovitým ocasem. Tyto špačky poznáte podle oranžových očí a červené špičky zobáku. Jsou nepostradatelnými zřízenci pro divoká a domácí zvířata.

Ptáci se usazují na tělech buvolů, nosorožců, antilop a dalších čtyřnohých obyvatel a sbírají klíšťata, mouchy, muchničky a další parazity, kteří se zabodli do kůže a usadili se ve vlně zvířat.

Špačci zkoumají těla jako kmeny datlů, vznášejí se hlavou dolů na břiše nebo se prodívají do obtížných míst záhybů na těle. Zvířata se nebrání, protože vědí, že klování ptáků jim jen prospěje.

Starling-bird-lifestyle-and-habitat-15

Starling-bird-lifestyle-and-habitat-16

Špačci černokřídlí. Endemické ostrovy v Indonésii, obyvatelé savan. Vzácní zástupci uvedení v Červené knize kvůli vyhlazování lidí. Špačci černokřídlí byli chyceni k prodeji pro domácí chov, čímž došlo k vyhubení populace v přírodě.

Kontrastní barva ptáka je neobvyklá: bílé opeření těla a hlavy je kombinováno s černými křídly a ocasem. Na temeni hlavy je malý hřeben z peří. Nažloutlá kůže rámuje oči, nohy a zobák jsou stejné barvy. Žije převážně na pastvinách pro hospodářská zvířata, zemědělské půdě, zdržuje se mimo lidské obydlí. Při hledání potravy podniká kočovné lety.

V současné době je pták chován v chráněných oblastech přírodních rezervací, kde špačci neodmítají obsadit připravené budky k hnízdění. Ale jejich počet je stále velmi malý.

Starling-bird-lifestyle-and-habitat-17

Jídlo

Špačci jsou považováni za všežravé ptáky, v jejichž potravě je rostlinná i živočišná potrava. Následující organismy slouží jako zdroj bílkovin pro ptáky:

  • šneci;
  • housenky;
  • larvy hmyzu;
  • motýli;
  • žížaly;
  • kobylky;
  • pavouci
  • symfilové.

Na jaře, bezprostředně po tání sněhu, nalézají špačci potravu na rozmrzlých plochách, na odlehlých zimovištích pro hmyz – v prasklinách kůry stromů. S oteplením začíná hon na členovce a červy.

V rostlinné potravě špačci preferují bobule a ovoce. V jabloňových a třešňových sadech je vždy spousta ptactva, neodmítnou zralé švestky a hrušky.

Starling-bird-lifestyle-and-habitat-8

Je zajímavé, že ptáci otevírají tvrdou slupku nebo skořápku ořechů podle všech fyzikálních zákonů – prorazí malou dírku, vloží zobák a rozevírají ovoce podle pravidla páky, aby se dostali k obsahu. Kromě šťavnatých plodů konzumují špačci semena rostlin a plodiny.

Špačci mohou způsobit zkázu v zemědělství, pokud pole ovládnou obrovská hejna. Zvěstovatelé jara jsou středně užiteční pro výsadbu, ale sloupy ptáků se stávají hrozbou pro budoucí sklizeň.

Reprodukce a délka života

Období páření se otevírá brzy na jaře pro přisedlé ptáky, stěhovaví ptáci se začnou pářit po návratu domů. Délka hnízdění závisí na povětrnostních podmínkách, nabídce potravy. V některých oblastech kladou ptáci vejce během sezóny třikrát kvůli polygynii špačků.

Starling-bird-lifestyle-and-habitat-10

špaččí kuřátka

hnízdo špačků lze nalézt ve staré kotlině, bývalé stavby velkých ptáků – volavek, orlů mořských. Zabydlují se i hotové ptačí budky. Samice se přivolává zvláštním zpěvem.

Špačci tvoří během sezóny několik párů a starají se o několik vyvolených najednou. Oba budoucí rodiče se věnují stavebnictví. Materiálem na povlečení jsou peříčka, větvičky, vlna, listy, kořínky.

Každá snůška obsahuje 4-7 modrých vajec. Líhnutí trvá 12-13 dní. Samec v tomto období někdy nahradí samici. Hnízdiště je pečlivě střeženo v okruhu 10 metrů. Jídlo se nachází daleko od místa inkubace – na pobřeží nádrží, v obydlených oblastech, zeleninových zahradách, polích.

Starling-bird-lifestyle-and-habitat-18

Špaček ležící v hnízdě

Vzhled kuřat je téměř tichý, o potomcích se můžete dozvědět podle skořápky hozené na zem. Aby nakrmili novorozence, oba rodiče odlétají pro jídlo. V prvních dnech života kuřata jedí měkkou potravu, později přecházejí na tvrdý hmyz.

Rostoucí mláďata se v hnízdě vyvíjejí 21-23 dní, poté začnou získávat nezávislost, zatoulají se do malých hejn. Li kuřátko špačka s dospíváním nespěchá, pak ho rodiče vylákají z hnízda potravou.

V přírodních podmínkách trvá život špačka za příznivých podmínek až 12 let. Ruští vědci to zdokumentovali. V dobře udržovaném domácím prostředí žijí ptáci ještě déle.

Starling-bird-lifestyle-and-habitat-4

Mnoho chová špačky a snadno ochočí ptáky, kteří ztrácejí strach z lidí. Berou potravu z dlaní, sednou si na ramena, pozorují, co se děje v blízkosti člověka. Domácí mazlíčci v komunikaci snadno napodobují lidské hlasy, reprodukují jiné zvuky.

Ornitologové se domnívají, že původním hlasem špačka je protáhlý hvizd, ostrý a hlasitý. Domácí mazlíčci jsou milováni pro svou laskavou povahu a živé chování. Fidgeti jsou hraví, zvědaví, navozují dobrou náladu svými parodickými koncerty.

Rating
( No ratings yet )
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: