Stepní strakáč: popis druhu, životní styl, způsoby boje

Význam slova “koláč”, což znamená slovo “koláč” ve slovnících: Ushakov’s Dictionary, Efremova’s Dictionary,.

stepní pied
Vědecká klasifikace
mezitřídy
Království: Zvířata
Podříše: Eumetazoi
Bez hodnocení: Bilaterálně symetrické
Bez hodnocení: Sekundární
Typ: Chord
Podtyp: Obratlovců
Infratyp: Čelisti
Supertřída: Čtyřnohý
Třída: Savci
Podtřída: Zvířata
Poklad: Eutheria
Infraclass: Placentární
superobjednávka: Euarchontogliry
Velký tým: Hlodavci
Četa: Hlodavci
Podřád: myší
Rodina: Křečci
Podčeleď: Hraboš
Rod: lagurus
Gloger, 1841
Zobrazit: stepní pied

Mezinárodní vědecký název Lagurus lagurus

stepní pied

[1] (lat. Lagurus lagurus) je jediným druhem rodu
lagurus
křeččí rodiny.

Popis druhu

Lemming stepní patří do čeledi křečkovitých. Zvíře má malou velikost těla, jehož délka je 12 cm, hmotnost do 35 g. Délka ocasu se pohybuje od 8 mm do 20 mm. Jak vypadají jednotlivci:

  • Oči jsou kulovité;
  • Uši jsou malé;

REFERENCE: Brouk strakatý odlamuje části rostliny a kořist nosí do své díry, kde začne žrát. Takže můžete určit, kde se nachází norek zvířete, protože u vchodu je nahromaděno velké množství zlomených větví rostlin.

  • Barva na zádech je tmavě hnědá, na břiše – šedá (hladké přechody);
  • V závislosti na stanovišti se barva srsti může změnit: světlejší nebo tmavší.

Chování a výživa

Zástupci druhu žijí v nadmořské výšce až 2,8 tisíc metrů nad mořem. V období sucha se zvířata soustřeďují v údolích řek a v blízkosti jezer. Aktivita je nepřetržitá, životní styl je polopodzemní. Hlodavci žijí v norách, jejichž hloubka dosahuje 90 cm od povrchu země. Vynořují se z nich hlavně za soumraku a v noci. Nory mají složitou strukturu s četnými průchody. V blízkosti hlavní nory jsou také dočasné nory. V nich se zvířata schovávají v době nebezpečí.

Zvířata si své teritorium označují speciálními sekrety žláz a cizí lidé do něj nesmějí. Tato populace je známá svou masovou migrací. K tomu dochází, když zvířata přecházejí z jednoho zdroje potravy na druhý kvůli sezónním změnám. Masovou migraci vyvolává také vysoká populační hustota těchto hlodavců v důsledku mírných povětrnostních podmínek nebo malého počtu predátorů. Stepní petržel se živí obilovinami, pelyňkem, semeny, kůrou keřů, hlízami, lišejníky. Jí se i hmyz. Zásoby potravin se dělají, ale jsou malé.

Zástupci tohoto druhu slouží jako kořist téměř všem predátorům žijícím ve stepních oblastech. Jsou přenašeči nebezpečných nemocí, mezi které patří tularémie a mor. Navíc poškozují zemědělské plodiny a pastviny. Obecně počet této populace klesá. V některých zemích je tento druh ohrožen.

Subspecies

Celkem vědci mají 4 poddruhy, které neustále žijí na území Eurasie.

Jméno Vlastnosti Kde se můžete potkat?
L.l. agressus Serebrennikov Srst je tmavší než u ostatních členů rodiny. Liší se také pruh na hřbetu podél hřebene: je znatelně širší. Žije v oblastech Voroněž, Tambov, Saratov.
L.l. lagurus pall Srst je světlá: šedý hřbet, žlutohnědé boky a břicho. Žije na východní Ukrajině, v Kazachstánu, v Altajské stepi.
L.l. Altorum Thomas Srst je světlá na hřbetě a nažloutlá na břiše, bocích. Žije v okresech Panfilovsky a Borlyu-Tobinsky Taldy v oblasti Kurgan.
L.l. ahacanicus Serebr Srst je na hřbetě šedá, na břiše a bocích světle žlutá. Žije v evropských stepích.
READ
Při jaké teplotě a kdy může být pepř vysazen na otevřeném terénu

Farmářský škůdce – stepní strakatý

Lagurus lagurus (Pallas, 1773) – Pied stepní.

Třída Mammalia, řád Rodentia, čeleď Cricetidae, podčeleď Microtinae, rod Lagurus (Gloger, 1841). Tento druh zahrnuje 4 moderní poddruhy, z nichž všechny jsou zastoupeny ve fauně b. SSSR.

Morfologie a biologie.

Délka těla – do 120 mm, krátký ocas – do 19 mm (asi 15% délky těla), kratší než zadní noha, pokrytý chlupy. Oči a uši jsou malé. Barva vrcholu je monofonní: od tmavé nebo hnědošedé po světlou, šedožlutou. Na zádech je černý pruh. Žije ve stepi, jižní části lesostepí a polopouště. Typická stepní forma hlodavců, plně přizpůsobená podmínkám existence v otevřené krajině.

Západní Mongolsko, Severozápadní Čína, na území ž. SSSR – jih evropské části, Kazachstán, jižní a střední Ural, západní a východní (Krasnojarské území, Khakassia) Sibiř.

Obývá různé biotopy, vč. a zemědělská půda. Všude si vyhrabává složité nory, strukturou podobné norám hraboše obecného. Obvykle žije v koloniích. Vede polopodzemní životní styl a na povrch se dostává jen na krátkou dobu. Stejně jako ostatní hlodavci podobní myším je veškerá životně důležitá aktivita určena podmínkami výměny tepla a výživy. Živí se různými částmi rostlin včetně semen. Potřeba mokré potravy je menší než u hraboše obecného. Za příznivých podmínek se začíná množit ve věku 1.5 měsíce. Během roku – až 6 vrhů, v průměru 5-6 (až 12) mláďat v každém. Při absenci tání a dostupnosti dostatečného množství potravy pokračuje rozmnožování v zimě. Amplituda kolísání počtu v průběhu let je mnohem vyšší než u jiných druhů hraboše. Během let masové reprodukce jsou zaznamenány migrace.

Místy silně škodí úrodě a pastvinám, kde požírá nejcennější druhy pícnin. V souvislosti s rozvojem panenských a úhorů v Kazachstánu a na západní Sibiři škodlivost znatelně poklesla, neboť se výrazně zhoršily podmínky pro přežití a rozmnožování. V evropské části ztratil tento druh také význam jako škůdce plodin. Přirozený přenašeč tularémie. Ochranná opatření jsou stejná jako u hraboše polního: dodržování požadavků agrotechniky a způsobu kontroly nástrah při početnosti nad ekonomickou hranicí škodlivosti.

Habitat

Lemming stepní žije ve stepích a ve slušné vzdálenosti od vodních ploch. Usazuje se také na orné půdě, zeleninových zahradách a pastvinách. Preferuje jižní lesostepi, stepi a severní polopouště Eurasie. Typické stanoviště:

  • Od Dněpru k Tien Shan;
  • Západní Mongolsko a Čína;
  • Evropská část Ruska, oblast středního a dolního Povolží, střední a jižní Ural, západní Sibiř. Pestrushka lze nalézt také v Moskevské oblasti.

Stav ochrany

Počet stepních lumíků kolísá rok od roku prudčeji než u jiných malých hrabošů v Rusku – roky masového rozmnožování vystřídaly deprese. Místy je lumík stepní jedním z hlavních škůdců polních plodin a chovu zvířat, protože kazí pastviny, sená a obilniny a požírá nejcennější druhy pícnin. V polopouštích Kazachstánu zničí až polovinu zelené hmoty.

READ
Sibiřský zimolez jedlý: popis odrůd, velké sladké bobule

V evropské části areálu v důsledku lidské činnosti ztratil na významu jako zemědělský škůdce. Je přenašečem původce tularémie ve stepních ohniscích (Volgogradská oblast, Západní Kazachstán) a moru (Severní Kaspická oblast).

Reprodukce

Reprodukce probíhá od března do října. Vlastnosti procesu:

  • Březí samice se usadí ve stejném hnízdě, kde se snaží o sebe navzájem pečovat;
  • Samci se po oplodnění samice přestávají podílet na životě potomstva;
  • Termín porodu plodu je od 14 do 21 dnů;
  • V jednom vrhu samice rodí až 14 jedinců;
  • V příznivé době může samice přinést až 6 vrhů ročně;
  • U malých zvířat se oči otevírají 12. den a již 21. den se z nich stávají samostatní jedinci se schopností reprodukce.

Jerboas

Tato malá a zábavná zvířata se nacházejí ve velkém množství na území Stavropol. Lze je vidět v lesostepních a pouštních zónách. Pohybují se rychle, skáčou na zadní nohy. Zoologové byli překvapeni, když se dozvěděli, že tito neškodní tvorové jsou schopni rychlosti až 50 km/h!

zvířata Stavropolského území

Mnoho zvířat Stavropolského území jsou docela chytrá stvoření a jerboa jsou také velmi opatrní. Téměř vždy vedou osamělý způsob života. Své příbuzné kontaktují pouze v období rozmnožování. To jsou všežravci. Jejich strava zahrnuje jak rostlinnou, tak živočišnou potravu: cibule, kořeny, bylinky, hmyz, ptačí vejce.

Život

Pied stepní hrabe norky velké až 90-100 cm, existuje několik norků, které jsou vzájemně propojeny chodbami. Tato funkce poskytuje zvířeti bezpečí, umožňuje mu být aktivní, získávat potravu, a přitom nechodit dlouho ven. Výjimkou je hromadné přesídlení piedů z jejich domovů.

Jak žije poddruh:

  • Pied stepní může obsadit prázdné norky jiných lidí (například gopher);
  • Pestreli se usazují jednotlivě a teprve na jaře se stanou 2;
  • Obvyklá strava zahrnuje zelené výhonky obilovin, hlízy a cibule, kůru stromů, semena. Také jednotlivci mohou jíst nějaký hmyz (kobylky);
  • Hlavními přirozenými nepřáteli strakoše stepního jsou lišky, korsakové a hranostajové. Také větší dravci (jezevci a dokonce medvědi) loví zvířata;
  • V přirozeném prostředí je délka života stepního lumíka několik měsíců. V zajetí je maximální délka života jedinců 2,5 roku.

Distribuce

Lemovník stepní je běžný v jižních lesostepích, stepích a severních polopouštích Eurasie – od oblasti Dněpru (oblast Kremenčug) po Ťan-šan v západním Mongolsku v Číně (ujgurská autonomní oblast Xinjiang). Na území Ruska se vyskytuje na jihu evropské části Ruska (Voronež, Tambovské oblasti), na Ciscaucasia, v oblasti středního a dolního Povolží, na středním a jižním Uralu, na západní Sibiři, na Altaji stepi, v Tuvě, ve stepích podél řeky. Abakan (Krasnojarské území, Khakassia).

Jídlo

Méně než ostatní druhy hrabošů potřebují vodu a mokrou potravu. Preferuje zelené části úzkolistých trav, pelyněk; v suchých letech požírá i hlízy a cibulky, semena, keřovou kůru, někdy i živočišnou potravu (kobylky). Zimní zásoby nejsou typické. Během let masového rozmnožování silně vyžírá stepní vegetaci.

READ
Skladování zeleniny

Životnost

Stepní piedi jsou základem potravy lišky a korsaka (více než 90 % kostí v exkrementech). Liška sežere až 100 pied za měsíc. Piedami se živí i malí lasicovití (tchoř, hranostaj, lasička) a draví ptáci (kanáli, káně dlouhonohé, rackové, sovy). Příležitostně je loví i velcí predátoři – jezevec, rosomák, dokonce i medvěd hnědý.

V zajetí žijí stepní piedi maximálně 20 měsíců, i když některé exempláře se dožily až 2-2,5 roku. V přírodě se délka života počítá na měsíce.

Způsoby boje

Aby byla zajištěna bezpečnost místa a sklizně, je důležité, aby zahradník znal několik způsobů, jak se s tímto zvířetem vypořádat.

Metoda Vlastnosti
hluboká orba Při této metodě dochází ke zničení děr, hynou mláďata zvířat a určitý počet dospělých jedinců.
Návnada na otrávená semena Zrno je smícháno s rostlinným olejem a fosfidem zinečnatým. Výsev ve vzdálenosti 1 km od obytných prostor, kravínů, drůbežáren.
Bakteriální obilná návnada Používají se bakterie Isachenko a Prokhorov. Tato metoda je podobná jedovaté návnadě, kromě toho, že bakteriální návnady lze použít v blízkosti obytných budov, stodol.

Strakatý stepní dělá zemědělcům a zahradníkům spoustu problémů. Ale kvůli velkému množství nepřátel v přírodě a lidskému faktoru je tento druh v některých oblastech chráněn.

Viz také: Šakal Vaše jméno (povinné) Váš e-mail (povinné) Předmět Zpráva Stížnost ▲▼ Problémy Informace jsou nesprávné Tiskové chyby, nesprávný pravopis a interpunkce

Životní styl žluté pied

Žlutí piedi žijí v koloniích. Hnízdí v norách. Nory jsou poměrně složitým systémem pohybů. Každá jamka má 4-5 východů. Hlavní část tunelů probíhá v hloubce asi 50 centimetrů a pod nimi je několik hnízdních komor.

Hnízdní komory mají oválný tvar a jejich dno je vystláno pelyňkem a listy trávy.

Žlutí strakoši tráví většinu svého života v norách. Tato zvířata vykazují aktivitu v první polovině dne, kdy jdou hledat potravu.

ROZŠÍŘENÉ SYSTÉMY POHYBŮ

Biotopem stepních pied jsou polosuché stepi, porostlé pelyňkem, táhnoucí se od Ukrajiny až po Čínu. Dominují zde černozemě nebo jiné druhy půd, které se snadno obdělávají. Piedi stepní žijí ve velkých koloniích. Jejich obydlí tvoří podzemní systémy chodeb a nor sahající do hloubky 90 cm. Místa pro chov a odchov potomků se nacházejí poněkud výše než obytné jamky. Horní zóna je prošpikována chodbami vykopanými pro případ nebezpečí. Zvířata se v nich schovávají, pokud je při hledání potravy zaskočí predátoři, především sovy, ale i fretky. Na povrchu vedou k únikovým tunelům tzv. běžecké cesty, takže stepní lumíci, kteří mají určité potíže s orientací ve vysokých stepních forbínách, v případě potřeby snadno najdou nejrychlejší cestu ke vchodům do záchranných jam. .

Poškození farmáře

Žlutá straka je méně častá v oblastech pěstování plodin. Je to dáno nejen úbytkem populace, ale také biotopem.
Usazuje se především v písčitých oblastech, slaných lizích.

READ
Včelí chléb: výhody a škody, jak brát, skladovat

Ale kolonie se mohou usadit vedle letních chat. Navíc mnozí přizpůsobili své území pro pěstování různých plodin.

Na kultivovaných solonetzových komplexech se dobře pěstuje pšenice, kukuřice, řepa, fazole a další.

V zimě hlodavci nezimují, což znamená, že představují nebezpečí pro sklizenou úrodu. Jedí obilí v hangárech a otravují je, kazí zeleninu ve sklepích.

Na pozemcích jsou ohlodané kořeny keřů a rostlin. Dělají si četné průchody pod zemí a východy ven, což znamená, že kazí květiny a úrodu.

Farmářský škůdce - stepní strakatý

stepní pied rod Lagurus (čeleď křečků) – v přírodě existuje jediný druh se čtyřmi poddruhy.

malý hlodavec že rychle se množíhodně jí a obývá velké plochy.

V obdobích svého maximálního rozmnožování je schopen poškodit zemědělské plodiny o 50 %jejich zničením.

  • Pied stepní: fotografie a popis druhu
  • Stanoviště, chov
  • Život
  • Škody v zemědělství
  • Způsoby boje

Strakatý stepní: fotografie a popis druhu Za výrazné znaky se považuje co nejkratší ocas a malé uši a také jasný tmavě zbarvený pruh podél celého hřbetu.

Tělo hlodavce je zavalité s krátkými končetinami a není velké, v délce 9-12 cm. Samice jsou zpravidla větší.

S dostatkem jídla, tělesná hmotnost dosahuje 35 gr., ale v zimě zvíře zhubne na 22 gramů.

Ocas je krátký, mírně pokrytý srstí, jeho délka je 2 cm.Uši jsou krátké a zaoblené, sotva vyčnívají ze srsti. Oči jsou malé.

Na zadních končetinách je třetí prst o něco delší než čtvrtý.. Na předních tlapkách není rozdíl tak patrný. Chodidla tlapek jsou pokryta vlnou a mají malé výrůstky ve formě mozolů.

Potah zvířete z vlny je měkký, hustý a vysoký (zejména v zimě). Podél zad, počínaje od čela, podél celého hřebene pupínku se táhne podélný tmavě hnědý nebo černý pruh.

Barva zvířete je zpravidla monofonní se světlejším odstínem po stranách a na břiše. Barevné schéma se liší od světle žlutá až tmavě hnědá, záleží spíše na místě bydliště zvířete a na poddruhu, ke kterému patří.

Přečtěte si na našem webu zajímavý článek o žlutém strakáči.

Farmářský škůdce - stepní strakatý

Seznamte se s piedem stepním v naší fotogalerii:

Farmářský škůdce - stepní strakatý

Farmářský škůdce - stepní strakatý

Farmářský škůdce - stepní strakatý

Farmářský škůdce - stepní strakatý

Nejčastěji se tito drobní hlodavci plní jižní stepi, polopouštěA lesostep Eurasie.

Lemming stepní se snaží vyhýbat smíšeným bylinným stepím, ale vyznačuje se hojným výskytem ve stepích s kostřavou, pelyňkem nebo trávou.

Orná půda, úhor, pastviny a okraje cest jsou také považovány za oblíbené místo pro život hlodavců. Ve východním Tien Shan se hlodavec usadí uprostřed vysokohorských kamenitých stepí.

Hnízdní období lumíka stepního začíná v dubnu a končí v září.

Samice rodí potomstvo, které se může skládat z 6 mláďat, po dobu 21 dnů. Krmení mláďat trvá 2 týdny a do 45. dne jsou zralé samice z nových potomků považovány za plně zralé pro další reprodukci. Tedy jeden dospělý je schopen dát až 6 potomků ročně.

Je to důležité,: S hrozbou vyhynutí druhu je samice schopna přinést 12 vrhů, které rodí po celý rok.

READ
Barley Vakula: popis odrůdy, vlastnosti jarního ječmene, vlastnosti jeho pěstování

Délka života hlodavce ve volné přírodě je 6 až 20 měsíců. Tyto ukazatele jsou více závislé na jejich životním stylu.

Farmářský škůdce - stepní strakatý

Jde o to, že zvíře je hlavní jídlo pro zvířata, jako je korsak a liška, které sežerou až 100 jedinců za měsíc. Nepohrdněte touto lahůdkou:

  • kuna – fretka, lasička, hranostaj;
  • dravci – káně dlouhonohá, sovy, kaňáci, rackové;
  • velkými predátory jsou rosomáci, jezevci a medvědi.

Oficiálně existují údaje o délce života až 3 roky.

Hlodavec se snaží usadit v místech, kde je měkká půda, což vám umožňuje kopat norka do hloubky 90 cm, ale zároveň, aby v blízkosti nebyla žádná nádrž nebo řeka, která by při rozlití mohla zatopit jejich bydlení.

Je to důležité,: Stanoviště se často mění v důsledku rozorávání lokality nebo vyhoření flóry, která slouží zvířeti jako potrava.

Potřeba vláhy zvířete je mnohem menší než u jeho příbuzných. Samotný norek hlodavec má mnoho chodeb a větví vedoucích na povrch. Tento trik ve struktuře díry pomáhá zvířeti vyhnout se častému objevování se na povrchu, což mu hrozí smrtí.

Zvíře žije v koloniích, takže v místě, kde se usadí, není nalezen jeden vchod do díry, ale velké množství.

Celá životní aktivita lumíka stepního je dána výživou a výměnou tepla. Použití pro potraviny:

  • všechny odrůdy obilovin;
  • pelyněk a různé části rostlin;
  • travní semena;
  • kůra a hlízy keřů;
  • lišejníky.

V případě potřeby může hlodavec pozřít i drobný hmyz.

Zvíře vede aktivní způsob života, téměř celý den, ale zároveň je vidět za soumraku a v noci, když se dostane na hladinu.

Farmářský škůdce - stepní strakatý

Protože si hlodavec vytváří malé zásoby jídla, musí hledat potravu na územích hospodářských zemí. Při hromadném rozmnožování hlodavců sloupy schopný zničit 50 % všech obilných plodin.

Pastviny nejsou výjimkou. Zvíře může za den zkonzumovat zelenou hmotu rovnající se jeho vlastní hmotnosti.

Pied nikdy nebude jíst venku. Ke vchodu do díry přinese zlomenou rostlinu a teprve tam začne bez obav jíst, takže vchod do její díry lze vždy určit podle ponechaných rostlinných zbytků.

  • hluboká orba. Umožňuje ničit díry, což usnadňuje lov dravců. Současně zemře 60 % mladých zvířat, jejichž věk nedosáhl 12 dnů, a 10 % dospělých.
  • Jsou použity otrávené obilné návnady. Jsou připraveny z 10% obilí, fosfidu zinečnatého a rostlinného oleje. Prosévání nakládaného obilí se provádí ručně, dále než 1 km od obytných budov a drůbežích farem.
  • Zpracovávají se místa, která jsou v blízkosti vesnice, farmy nebo hromadění zvěře bakteriální obilná návnada. K jejich výrobě se používají bakterie Isachenko a Prokhorov s č. 5170.

Kromě škod, které stepní pied způsobuje na zemědělských pastvinách a plodinách, hlodavci šíří např. nebezpečné nemoci jako mor a tularémie.

Ale zástupci tohoto druhu jsou v nabídce téměř všech predátorů, takže jejich populace v některých zemích prudce klesá. zvíře je chráněno aby nedošlo k úplnému vyhynutí.

Rating
( No ratings yet )
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: