Esenciální olej z pomeranče: vlastnosti a aplikace

Pomerančový esenciální olej (někdy také označovaný jako „olej ze sladkého pomeranče“) se vyrábí z kůry plodů pomerančovníku Citrus sinensi. Tento esenciální olej je po staletí velmi žádaný díky svým imunomodulačním vlastnostem. Níže se blíže podíváme na to, co je pomerančový esenciální olej, vlastnosti a použití, kontraindikace použití a také receptury s pomerančovým olejem.

Většina lidí přichází do styku s malým množstvím pomerančového oleje při loupání pomerančů. Pokud nejste obeznámeni s různými způsoby použití a výhodami esenciálního oleje, možná budete překvapeni, do jak mnoha různých běžných produktů se přidává. Použili jste někdy mýdlo, saponát, čisticí prostředek nebo kosmetický přípravek, který voní jako pomeranč? Tato vůně je často spojována s pomerančovým olejem přítomným v nich, aby se zlepšila jejich vůně a čistící schopnost.

Pomerančový esenciální olej se přidává do mnoha kosmetických produktů, jako jsou pleťové vody, šampony, přípravky na akné a pupínky a do ústních vod, protože má antibakteriální vlastnosti a silnou, osvěžující vůni. Váš domov s největší pravděpodobností již má sprej na nábytek a kuchyň nebo sprej na osvěžení vzduchu do koupelny, který obsahuje také pomerančový esenciální olej. Je také široce používán jako zvýrazňovač chuti v nápojích, jako jsou ovocné šťávy nebo limonády, i když existují mnohem přirozenější způsoby, jak těžit z jeho použití.

Užitečné vlastnosti pomerančového oleje

Účinná receptura aktivních složek pomerančového esenciálního oleje je zodpovědná za jeho léčivé schopnosti. Nejvýznamnější aktivní složky v pomerančovém oleji jsou:

  1. Limonen – tvoří asi 85-96 procent extraktu.
  2. Myrcen – 0,5-3 procenta.

Limonen je považován za silný antioxidant, který bojuje proti poškození způsobenému volnými radikály a záněty, které mohou vést k různým onemocněním. Tyto sloučeniny jsou považovány za typy monoterpenů, které jsou dietní složkou mnoha citrusových olejů, které vykazují protirakovinnou aktivitu.

Podle výzkumu výhody pomerančového esenciálního oleje zahrnují:

  • boj proti rakovině;
  • zlepšení krevního oběhu;
  • potlačení bakterií a patogenů;
  • redukce vrásek;
  • zlepšená pleť;
  • snížení úzkosti;
  • snížení arteriální hypertenze.

Pomerančový olej, který se používá jako všestranný prostředek ke zlepšení imunitních funkcí a v boji proti různým nemocem, je oblíbeným lékem používaným v lidovém léčitelství v celém Středomoří, Indii a Číně po stovky, ne-li tisíce let. V průběhu historie se pomerančový esenciální olej používal k léčbě běžných onemocnění, včetně:

  • špatné trávení;
  • chronická únava;
  • Deprese;
  • orální a kožní infekce;
  • nachlazení a chřipka;
  • nízké libido.

Je považován za účinné antidepresivum, antiseptikum a antispasmodikum, afrodiziakum, deodorant, trávicí stimulant a posilovač krevního oběhu!

D-limonen, více než 90 % obsažený v oleji z pomerančové kůry, je monoterpen se silnou chemopreventivní aktivitou, protože v mnoha studiích na zvířatech bylo prokázáno, že snižuje růst nádorů. Studie ukazují, že monoterpeny blokují rakovinu prsu, kůže, jater, plic, slinivky břišní a žaludku. Schopnost bojovat s karcinogenezí je pravděpodobně způsobena indukcí enzymů metabolizujících karcinogeny II. fáze, což vede k detoxikaci karcinogenů. Monoterpeny také pomáhají indukovat apoptózu a proteiny regulující růst.

Jak používat pomerančový esenciální olej

Zde je 11 použití pomerančového oleje.

Posilování imunity

Limonen, monocyklický monoterpen přítomný v pomerančovém oleji, je silným ochráncem před oxidativním stresem. Pomerančový esenciální olej má dokonce schopnosti bojovat proti rakovině, protože monoterpeny se ukázaly jako velmi účinné chemopreventivní látky proti nádorovému bujení.

Bojujte proti patogenním bakteriím

Citrusové esenciální oleje mají antimikrobiální aktivitu a často se používají ke zlepšení bezpečnosti potravin. Jedna studie z roku 2009 publikovaná v International Journal of Food and Science Technology zjistila, že pomerančový esenciální olej zabraňuje množení bakterií E. coli. E. coli, nebezpečný typ bakterií vyskytující se v kontaminovaných potravinách, jako je zelenina a maso, může při požití u lidí způsobit vážné reakce, včetně selhání ledvin a dokonce smrti.

Další studie z roku 2008 publikovaná v časopise Food Science zjistila, že pomerančový olej může bránit šíření bakterií Salmonella, protože obsahuje silné antimikrobiální sloučeniny, zejména terpeny. Při konzumaci potravin kontaminovaných salmonelou může člověk zaznamenat gastrointestinální reakce (zvracení, průjem), horečku a závažné vedlejší účinky, jako je dehydratace.

READ
Péče o květinu jelení paroh doma

Zlepšení krevního oběhu

Pomerančový esenciální olej je přírodním lékem na vysoký krevní tlak. Dokáže zlepšit krevní oběh a bojovat s hypertenzí, která je jedním z největších rizikových faktorů srdečních onemocnění. Díky své schopnosti zlepšit krevní oběh může být tento lék také užitečný pro zvýšení libida, snížení bolestí hlavy a symptomů spojených s PMS. Použijte pomerančový olej v kombinaci s nosným olejem a vytvořte masážní olej, který lze vtírat do kůže kolem břicha pro zlepšení krevního oběhu.

Odstraňte zánět

Silné protizánětlivé vlastnosti pomerančového oleje byly zkoumány pro jeho účinky na bolest, infekci a chronickou obstrukční plicní nemoc (CHOPN). Ve skutečnosti mezi několika populárními protizánětlivými oleji, včetně citronového oleje, borovicového oleje a eukalyptového oleje, pomerančový esenciální olej prokázal největší snížení zánětu. To bylo prokázáno ve studii z roku 2009 zveřejněné v European Journal of Medical Research, která zkoumala antioxidační potenciál různých esenciálních olejů.

Snížení bolesti

Pokud trpíte bolestmi svalů, kostí nebo kloubů, pomerančový olej může pomoci vypnout zánětlivé reakce, které zvyšují otoky tkání. Díky tomu je přirozeným lékem na bolesti kostí a kloubů.

Pomerančový esenciální olej také podporuje zlepšení nálady, což je velmi užitečné při zvyšování tolerance bolesti a pomáhá vám lépe spát, když máte bolesti nebo nepříjemnosti. Pomerančový olej smíchaný s nosným olejem vetřete na bolavé svaly nebo oteklá místa, abyste snížili zánět a zmírnili bolest.

Vylepšená nálada

Rozptylování pomerančového oleje kolem vašeho domova, jeho přidání do šamponu, sprchového gelu nebo parfému nebo jeho přímé vdechování vám může zvednout náladu a mít relaxační účinek. Pomerančový esenciální olej má přímý vliv na čichový systém mozku, který rychle vyvolává emocionální reakce. Tento esenciální olej je skvělý pro vyrovnávání hormonů, protože může pomoci vypnout reakce stresových hormonů, jako je kortizol.

Výzkumy ukazují, že pomerančový olej je „povznášející“ a „uklidňující“, takže jeho vůně je skvělým způsobem, jak si ráno zlepšit náladu nebo uklidnit nervy po dlouhém dni.

Péče o pleť

Citrusové plody jsou známé tím, že poskytují lidskému tělu dostatek vitamínu C, který pomáhá chránit a hojit pokožku. Pomeranče jsou jednou z nejlepších potravin, které jsou bohaté na vitamín C.

Pomerančový esenciální olej je také velmi prospěšný v boji proti známkám stárnutí, jako jsou vrásky a tmavé skvrny, protože podporuje produkci kolagenu. Díky své antioxidační kapacitě zpomaluje rychlost poškození kůže spojené s vystavením UV záření, znečištěním a toxicitou.

Jak používat pomerančový esenciální olej

Můžete použít velmi malé množství pomerančového oleje na obličej spolu s nosným olejem, ale ujistěte se, že nejprve proveďte kožní test, abyste se vyhnuli jakýmkoli negativním reakcím. Zkuste jej zkombinovat s jinými oleji pro obnovu pokožky, jako je kadidlový olej a tea tree olej.

Eliminace akné a pupínků

Pomerančový esenciální olej je účinný v boji proti bakteriím a zánětům na kůži, které mohou vést k akné a pupínkům. Je to ideální léčba akné a pupínků.

pamatovatže pomerančový olej lze použít pouze v malém množství v kombinaci s kokosovým olejem. Aplikujte olejovou směs na aknózní a aknózní pleť pomocí vatových tamponů nebo vatových tamponů. Zarudnutí, bolest a otok způsobené akné by měly zmizet a vyhnete se chemickým složkám, které vysušují pokožku, které se nacházejí ve většině přípravků na akné. Zkuste jej použít s jinými účinnými oleji, jako je geraniový olej nebo skořicový olej.

Zlepšení trávení

Protože pomerančový esenciální olej má protizánětlivé, projímavé a prokrvující vlastnosti, může pomoci zlepšit vstřebávání živin a zmírnit koliku nebo zácpu. Přidejte část do masážního oleje a vmasírujte do břišní oblasti.

Pomerančový olej také zlepšuje detoxikaci, když se užívá perorálně, protože působí jako mírné diuretikum, které zvyšuje produkci moči a zabraňuje nadýmání. Protože pomerančový olej pomáhá stimulovat lymfatický systém, játra, ledviny a močový měchýř, pomáhá vyplavovat toxiny, přebytečný sodík a odpad z trávicího traktu.

READ
Salát na parapetu: jak ho pěstovat v zimě v bytě

Přírodní ústní voda a lék na dásně

Protože pomerančový olej má schopnost bojovat proti růstu bakterií, může chránit zuby a dásně před infekcemi. Používá se také k rychlému zmírnění bolesti v krku spolu s výplachy vodou a solí.

Pomerančový olej můžete použít k léčbě oparů a vředů v ústech. Stačí přidat pár kapek tohoto oleje do vody a několikrát denně si touto směsí vypláchnout ústa. Herpes lze léčit použitím směsi pomerančového esenciálního oleje s přírodním nerafinovaným kokosovým olejem.

Používejte jako čisticí prostředek v kuchyni

Pomerančový esenciální olej má přirozeně svěží, sladkou citrusovou vůni, která naplní vaši kuchyni čistou vůní. Zároveň, když se zředí vodou, je to vynikající čistič na pracovní desky, prkénka nebo kuchyňské spotřebiče bez nutnosti použití bělidel nebo agresivních chemikálií, které se nacházejí ve většině čisticích a pracích prostředků.

Přidejte několik kapek do rozprašovače spolu s dalšími čistícími oleji (jako je bergamotový olej) a vodou. Po nanesení na čištěné povrchy jej nemusíte úplně setřít jako většinu čisticích prostředků, protože samotným povrchům neškodí.

Výzkum vlastností pomerančového esenciálního oleje

Bylo provedeno přibližně 50 různých vědeckých studií, které zkoumaly účinek aktivních složek pomerančové silice na rakovinné buňky. Kromě toho, že má vysoký obsah limonenu redukujícího nádory, obsahuje také další fytochemikálie, které chrání DNA a buňky před poškozením, včetně polymethoxyflavonů. Hydroxylované polymethoxyflavony (PMF) jsou třídou flavonoidních antioxidačních sloučenin, které se běžně vyskytují v citrusových rostlinách.

Podle studie z roku 2010 zveřejněné v Journal of Molecular Nutrition and Food Research může pomerančový olej účinně pomoci zastavit množení lidských buněk rakoviny plic a tlustého střeva. To je způsobeno přítomností PMF v pomerančovém oleji, které jsou spojeny s modulací klíčových signálních proteinů spojených s buněčnou proliferací a apoptózou.

V jiné studii publikované v Indian Journal of Experimental Biology bylo prokázáno, že pomerančový olej inhibuje růst nádorů, protože zvyšuje funkce detoxikace jater, nervovou signalizaci a omlazení buněk.

Potkani, kterým byl podáván pomerančový olej po dobu pěti a půl měsíce, vykazovaly chemopreventivní účinky oleje, které byly sledovány měřením hmotnosti jater. Podávání pomerančové silice vedlo ke snížení hmotnosti jater a zlepšení buněčné hustoty a polarity ve srovnání s kontrolní skupinou.

Pomerančový esenciální olej se také ukázal jako povznášející a uklidňující. Tradiční léčitelé po staletí používali tento olej jako mírné sedativum a antidepresivum. Protože má anxiolytické vlastnosti a snižuje příznaky spojené s úzkostí, pouhých pět minut vystavení výparům pomerančového esenciálního oleje může změnit náladu a zlepšit motivaci, relaxaci a duševní jasnost.

Studie publikovaná v roce 2014 v Journal of Complimentary Therapies of Medicine zjistila, že čichová stimulace pomocí pomerančového a růžového oleje navozuje fyziologickou a psychickou relaxaci. Studie zkoumala vliv pomerančových a růžových esenciálních olejů na aktivitu prefrontálního kortexu mozku 20 žen, což prokázalo jejich úroveň stimulace nebo relaxace.

Poté, co byla polovina žen vystavena sprejům s pomerančovým a růžovým olejem po dobu 90 sekund, zaznamenaly významný pokles koncentrace oxyhemoglobinu v pravém prefrontálním kortexu ve srovnání s kontrolní skupinou, což mělo za následek zvýšený pocit pohodlí a relaxace.

Recepty s pomerančovým olejem

Abyste získali co největší užitek z používání pomerančového oleje, měli byste kupovat pouze olej lisovaný za studena z pomerančové kůry. Tato metoda zachovává na teplo citlivé antioxidanty a aktivní složky, které lze snadno zničit při tepelné úpravě a parní destilaci.

Protože extrakt pochází výhradně z vnější vrstvy pomeranče, která je vystavena prostředí, ve kterém roste, je také důležité hledat organický (pomeranče pěstované bez použití pesticidů nebo herbicidů) za studena lisovaný pomerančový olej – tento zabraňuje chemické toxicitě.

Pomerančový olej je skutečně všestranný a dobře se kombinuje s jakýmkoli jiným olejem, a proto se přidává do všech typů olejových směsí, včetně relaxantů, stimulantů, čisticích prostředků, čističů a afrodiziak. Můžete jej smíchat s oleji:

  • skořice;
  • nové koření;
  • anýz;
  • bazilika;
  • bergamot;
  • šalvěj;
  • eukalyptus;
  • kadidlo;
  • pelargónie;
  • Zrzavý;
  • santalové dřevo;
  • jasmín;
  • karafiáty.
READ
Proč kmen a listy švestky uschnou a co dělat

Zde je několik způsobů, jak bezpečně používat pomerančový olej doma:

  1. Aromatické: Olej můžete rozptýlit u vás doma pomocí difuzéru esenciálního oleje nebo přímo inhalovat výpary. Chcete-li vyrobit přírodní osvěžovač místnosti, umístěte několik kapek tohoto oleje spolu s vodou do rozprašovače a nastříkejte směs po celém domě.
  2. Zevně: Před aplikací pomerančového oleje na pokožku by měl být zředěn nosným olejem, jako je jojobový olej a kokosový olej v poměru 1:1. Před aplikací na pokožku byste se měli otestovat na alergické reakce – stačí si na zápěstí nanést trochu pomerančového esenciálního oleje a počkat 15 minut. Pokud nepociťujete zarudnutí a svědění, pak jej můžete bez obav použít vtíráním do pokožky. Můžete také přidat pár kapek esenciálního oleje do teplé koupele, pleťové vody nebo sprchového gelu.
  3. Požití: Pomerančový esenciální olej lze užívat perorálně pouze v případě, že je použit velmi kvalitní a organický olej. Můžete přidat kapku do vody nebo užívat jako doplněk stravy smíchaný s medem nebo přidat do smoothie. Pomáhá snižovat nadýmání, zlepšuje trávení a detoxikuje organismus. FDA ho uznává jako bezpečný ke konzumaci, ale to pouze v případě, že jste si zakoupili čistý, nefalšovaný olej. Dostanete to, za co zaplatíte, takže se ujistěte, že najdete renomovanou a důvěryhodnou značku!

Může pomerančový esenciální olej škodit?

Vzhledem k tomu, že pomerančový olej je velmi účinný, může při místním použití způsobit kožní reakce, takže začněte s malým množstvím a ujistěte se, že se vám nestane zarudnutí, otok nebo vyrážka.

Před externím použitím na velké plochy nebo choulostivé oblasti, jako je obličej, otestujte na malé ploše pokožky (jako je předloktí). Stačí nanést kapku pomerančového oleje na předloktí a počkat 10-15 minut. Pokud nedojde k výše uvedeným reakcím, lze jej bezpečně použít.

Může pomerančový esenciální olej škodit?

Pokud jste alergičtí na pomeranče nebo jiné citrusové plody, neměli byste používat pomerančový olej, protože to může způsobit vážné reakce jak vnitřně, tak zevně. Opatrní buďte také při povrchové aplikaci na pokožku vašich dětí, nebo pokud jste těhotná, kojíte, užíváte léky nebo máte nějaké vážné zdravotní potíže.

Esenciální oleje jsou velmi účinné a vzájemně se ovlivňují s jinými léky, proto se poraďte se svým lékařem, pokud si nejste jisti, jak užívání pomerančového oleje ovlivní váš aktuální zdravotní stav. Opatrní byste měli být zejména v případě, že trpíte rakovinou, kardiovaskulárním onemocněním, poškozením jater nebo kožními chorobami.

Další věc, kterou je třeba mít na paměti, je, že citrusové oleje mohou zvýšit účinky expozice UV záření na vaši pokožku. Vyhněte se přímému slunečnímu záření nebo UV záření po dobu 12 hodin po aplikaci pomerančového esenciálního oleje na pokožku, abyste se vyhnuli spálení.

Mezi hlavní vlastnosti pomerančové silice patří její vliv na emocionální a duševní stav. Povzbuzující a zároveň uklidňující účinek, ideální pro povznesení a relaxaci. Teplé radostné tóny prospívají lidem všech věkových kategorií. Jsou synonymem sluníčka a sladkosti.

esenciální olej ze sladkého pomeranče - vlastnosti a použití

Osvěžující, povzbudivá vůně z něj dělá oblíbenou přísadu v mnoha kosmetických přípravcích a domácích čisticích prostředcích.

Chemické složení jak se získává ropa

Některé citrusové oleje se vyrábějí parní destilací. Většina z nich ale pochází z pomerančové kůry lisované za studena. Tato metoda produkuje sladký pomerančový olej. To je nejlepší způsob, jak zachovat celou řadu užitečných sloučenin, protože surovina nepodléhá změnám teploty.

Čistý přírodní olej má žlutooranžovou barvu, která v závislosti na kvalitě suroviny může být lehce tmavě oranžová.

Vůně je velmi silná, svěží a zároveň lehce nahořklá, s výraznými sladkými tóny.

Spolu s grapefruitovým olejem obsahuje nejvyšší procento D-limonenu, přírodní sloučeniny s chemopreventivním účinkem při léčbě rakoviny. Vztahuje se na monoterpeny. Podle vědců má silné antioxidační vlastnosti. Jeho obsah může dosahovat až 80-96 procent.

Egyptští vědci studující složení pomerančového oleje v něm našli více než 200 různých chemických sloučenin, jako například:

  • myrcen;
  • alfa pinen;
  • geraniol;
  • citronellol;
  • nerol;
  • Linalool
READ
Hnojiva ke zvýšení výnosů slunečnice a herbicidy k hubení plevelů

Výhody zdraví

Olej ze sladkého pomeranče je široce používán v aromaterapii. Má vlastnosti jako:

  • Protizánětlivé;
  • uklidňující;
  • diastolický;
  • Stimulanty;
  • Antiseptický;
  • Lék proti nadýmání;
  • Diuretický;
  • Tonikum;
  • Sedativa;
  • cholagogue;
  • Imunomodulační.

Má povzbuzující účinek na trávicí systém. Zvyšuje chuť k jídlu. Aroma oleje pomáhá překonat gastrointestinální potíže.

V aromaterapii je ceněn zejména pro své uklidňující, harmonizační a stabilizační vlastnosti pro nervový systém.

V kosmetologii pomáhá v boji proti akné, mastné pleti. Zmírňuje zánět.

Léčivé vlastnosti

Pomeranče samotné se po staletí používají jako léčivý prostředek. V lidovém léčitelství Blízkého východu, Číny, Indie se doporučoval pro:

  • nachlazení;
  • únava;
  • kašel;
  • špatné trávení;
  • Poruchy krevního oběhu;
  • Zánět kůže.

Má uklidňující účinek, usnadňuje usínání, zmírňuje úzkost, úzkost. Studie prokázaly, že aroma oleje:

  • Vytváří dobrou náladu;
  • Snižuje zvýšenou srdeční frekvenci;
  • Stabilizuje tlak;
  • Snižuje sekreci kortizolu – stresového hormonu;
  • Zmírňuje stres;
  • Pomáhá při depresi;
  • Zvyšuje koncentraci;
  • Zlepšuje pohodu;
  • Dezinfikuje a osvěžuje vzduch.

Existuje dokonce studie, která dokazuje, že vdechování vůně oleje při porodu pomáhá ženě překonat stres a nervozitu.

Předpokládá se, že může zabránit rozvoji Alzheimerovy choroby. Zlepšit kognitivní funkce u starších lidí.

Používá se při léčbě:

  • chronický kašel;
  • svalové křeče;
  • Záchvaty.

Jako antibakteriální prostředek může být spojencem při nachlazení, potlačuje záněty v těle.

Analgetický účinek aktivních terpenů je užitečný při revmatických onemocněních.

Stimuluje sekreční žlázy. Lze použít pro:

  • menstruační problémy;
  • stimulace laktace;
  • Zvýšená sekrece žluči;
  • Špatné trávení.

Přidání pár kapek oleje do nápoje snižuje zvýšenou tvorbu plynů.

Afrodiziakální. Zvyšuje erektilní funkci, libido. Bojuje proti sexuální frigiditě.

Aplikace v kosmetologii

V kosmetologii se doporučuje pro zánětlivou, mastnou pleť s rozšířenými póry. Má omlazující účinek.

Inhibuje aktivitu enzymu elastázy, čímž zabraňuje degradaci elastinu, proteinu, který je spolu s kolagenem zodpovědný za pružnost a pevnost pokožky. D-limonen také zvyšuje biologickou dostupnost CoQ10.

Posiluje pojivovou tkáň, regeneruje, zabraňuje stárnutí a předčasným vráskám. Tonizuje, rozjasňuje a napíná pleť. Redukuje projevy celulitidy.

K čemu se hodí oleje

Dobře se kombinuje se všemi citrusovými vůněmi. Lze smíchat s olejem:

  • šalvěj;
  • Vetiver;
  • santalové dřevo;
  • růže;
  • Pelargónie;
  • Jasmín;
  • levandule;
  • ylang-ylang;
  • Karafiáty;
  • Zrzavý;
  • Skořice.

Aplikace v aromaterapii a kosmetologii

Olej ze sladkého pomeranče je široce používán v holistické péči o tělo na fyzické, mentální a emocionální úrovni. Díky své všestranné, atraktivní vůni a snadnému míchání je užitečný téměř v jakémkoli prostředí a je cenným doplňkem mnoha receptur.

Na fyzické úrovni, aplikovaný lokálně, podporuje detoxikaci. Toto působení má pozitivní vliv na organismus jak v období hojení, tak i v chladném období.

Kromě lékařského a kosmetického použití se používá v domácích osvěžujících, čisticích a dezinfekčních prostředcích.

Žádost o léčbu

Esenciální olej ze sladkého pomeranče může:

  • Aplikujte lokálně jako obklad;
  • Přidejte do koupele
  • Používejte přímou inhalací nebo difuzérem.

Protože je fototoxický, před použitím jej vždy nařeďte. Po aplikaci na pokožku se vyhněte slunečnímu záření.

Přímá inhalace

Umístěte několik kapek přímo do dlaně a vdechujte aroma v případě psychické a nervové únavy pro zlepšení nálady.

Vdechování páry

Přidejte 1-2 kapky oleje do misky s horkou vodou. Zakryjte si hlavu ručníkem a zhluboka dýchejte po dobu 3 až 7 minut. Oči musí být zavřené.

Studená inhalace

1 – 2 kapky nakapejte na kapesník. Přidržte hadřík u nosu a nadechněte se.

pro krb

4 – 7 kapek, zředěných vodou.

Masážní olej

V 6 ml základního oleje rozpusťte 8-10 kapek esenciálního oleje.

Ванна

Do naplněné lázně (37-38°C) přidejte 3-5 kapek oleje smíchaného s 1 lžící medu, mléka nebo soli. Délka procedury je 10-15 minut. Odstraňuje toxiny, zlepšuje imunitu, uklidňuje nervy.

Sauna, ruská lázeň

Smíchejte 5-7 kapek s 1-2 lžícemi medu, mléka nebo soli. Rozpusťte v 500 ml vody.

Aplikace v kosmetologii

Pro obohacení kosmetiky přidejte 5 kapek na 10-15 gramů krému, pleťové vody, gelu, šamponu.

READ
Tradescantia: jak pečovat o oblíbenou pokojovou rostlinu

Léčba akné

Tento přírodní lék na akné pomůže redukovat skvrny, bojovat proti bílým tečkám. Odstraňuje otok, zarudnutí, zánět.

  • 1 polévková lžíce kokosového oleje
  • 3 lžíce medu
  • 1 lžíce jablečného octa
  • 20 kapek pomerančového esenciálního oleje (nebo smíchat s 10 kapkami skořice)
  • 2 kapsle s živými bakteriemi

Všechny suroviny rozmixujte tyčovým mixérem. Nalijte do vhodné lahvičky a uložte na chladném místě.

domácí šampon

Pomáhá vyrovnávat přirozené ph vlasů, zabíjí bakterie, obnovuje přirozenou vlhkost, redukuje lupy a nezbavuje vlasy jejich přirozených olejů.

  • Sklenice vody 1
  • 5 lžic medu
  • 5 kapek pomeranče
  • 5 kapek citronu

Smíchejte všechny ingredience v misce. Nalijte do nádoby. Před použití dobře protřepejte.

Ošetření těla

Do zbytku kávové sedliny přidejte lžičku medu a pár kapek pomerančového oleje. Dobře promíchejte. Používejte na tělový peeling, obličej. Dobré pro zesvětlení tmavých kruhů pod očima.

Vydrhněte solí

Základ: mořská sůl nebo cukr

Olej z meruňkových jader (nebo jiný)

5 kapek pomerančového oleje

Můžete přidat pár kapek citronového oleje nebo čerstvé citronové šťávy. Zvláště pokud jsou stopy po akné.

Tonikum pro mastnou pleť

  • Jedna čajová lžička aloe vera
  • 4 kapky sladkého pomeranče

Doplňte destilovanou vodou v 60ml lahvičce. Před použití dobře protřepejte.

Aplikace pro domácnost

Olej ze sladkého pomeranče dodává domácím prostředkům povzbuzující vůni zlepšující náladu. Kromě toho dobře dezinfikuje povrchy, osvěžuje vzduch.

Čistička pro všechny účely

  • 1 sklenice stolního octa
  • Sklenice vody 1
  • 0,5 lžičky mýdla
  • 15 kapek oleje

Smíchejte všechny ingredience ve velké rozprašovači a promíchejte. Nastříkejte čistič na povrch a setřete.

Čistič dřezů

  • 1 hrnek jedlé sody
  • 1 lžička mleté ​​skořice
  • 4 kapky sladkého pomeranče

Smíchejte přísady ve vzduchotěsné nádobě. Nasypte pár polévkových lžic na dřez a vydrhněte.

Deodorant na koberce

  • 1 hrnek jedlé sody
  • 10 kapek pomerančového oleje
  • 5 kapek citronového oleje

Smíchejte přísady. Posypte koberec nebo jiné části domu. Nechte hodinu. Odstraňte vysavačem.

pro myčku nádobí

Smíchejte 1 šálek citronové šťávy a pár kapek pomerančového oleje. Nalijte do spodní části pračky a spusťte cyklus máchání, abyste dezinfikovali a zbavovali zápachu.

Naneste několik kapek na čistý, vlhký hadřík a během sušení lůžkovin dejte do sušičky.

Pro domácí osvěžovač vzduchu smíchejte 10 kapek pomeranče a 3 kapky máty v lahvičce s rozprašovačem.

Sprej proti zahradnímu hmyzu

  • 4 kapky pomeranče
  • 2 kapky grapefruitu
  • 2 kapky levandule
  • 2 kapky heřmánku

Vše smíchejte ve 120ml lahvičce doplněné destilovanou vodou. Ošetřete postižené listy.

Tyto čističe jsou bezpečné a účinné, na rozdíl od těch z obchodu.

Kontraindikace a bezpečnostní opatření

Alergická reakce na kůži je možná. Začněte používat postupně, s malým množstvím.

Před použitím nezapomeňte provést test citlivosti na malé ploše pokožky.

Pokud již máte alergii na pomeranče nebo jiné citrusové plody, raději jej vnitřně ani zevně neužívejte.

Při použití je třeba dodržovat bezpečnostní opatření:

  • malé děti;
  • Během těhotenství;
  • Kojící ženy.

Pokud užíváte nějaké léky nebo podstupujete terapii, poraďte se s lékařem.

Buďte opatrní, když:

  • srdeční choroba;
  • Onkologie;
  • Nemoc jater;
  • Kožní problémy.

Je třeba mít na paměti, že všechny citrusové plody zvyšují účinek ultrafialového záření. Vyhněte se slunečnímu záření alespoň 12 hodin po aplikaci venku, abyste se vyhnuli spálení.

Esenciální olej ze sladkého pomeranče je běžný a levný. Můžete si koupit v každé lékárně. Je neustále k dispozici k prodeji. Ujistěte se, že je to skutečný esenciální olej a ne vůně. Pokud není sladký pomeranč, můžete jej nahradit pomerančem. Kupujte určitě. Bude to dobrý doplněk k péči o pleť a domácí péči.

Dodržuji zdravý životní styl. Neodmítám tradiční způsoby léčby, ale zajímají mě lidové recepty, které pro nás uchovávaly naše babičky. Studuji vlastnosti esenciálních olejů, jak je využít pro zdraví a krásu.

Díky vysokému obsahu užitečných stopových prvků a antioxidantů je stimulována tvorba kolagenu, díky čemuž se kožní buňky rychleji obnovují. Do domácích krémů nebo masek je dobré přidávat esenciální olej (3 kapky na 10 gramů báze).

Rating
( No ratings yet )
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: