Charakteristika kachny šedé

Jedním ze zástupců ptačího světa v bažinách a jezerech stepi a lesostepi jižní části Ruska je kachna šedá. Někdy je zaměňován se samicemi kachny divoké nebo pintaily.

šedé kachny nad samicí pod samečkem

Habitat

Biotopy kachny šedé jsou lesní, lesostepní a stepní oblasti Severní Ameriky a Eurasie a některé ostrovy severního Atlantiku. V Rusku se tito ptáci nejvíce vyskytují v evropské části, v oblastech stepí a lesostepí: niva Volha-Akhtuba, Ciscaucasia, Kaspická oblast, dolní tok Kamy, ústí řeky Irtysh, v severně od jezera Pskov, na jihu oblasti Moskvy a Smolenska. Tento pták je stěhovavý: na zimu se vydává na západní a jižní mořské pobřeží. Obvykle se vrací ze zimování později než ostatní fušující kachny.

Charakteristika a popis

Na první pohled je kachna šedá navenek, kterou lze vidět na fotografii, podobná samicím kachny divoké, ale ve skutečnosti je kachna divoká znatelně větší. Při popisu samice a draka šedé kachny stojí za zmínku, že jsou velmi podobné. Délka těla ptáků je asi 50 cm a rozpětí křídel je 80-95 cm. Drake jsou větší než samice: hmotnost samců může být od 0,6 kg do 1,3 kg a samice jsou o něco menší: od 0,5 kg do 1 kg. A ještě pár rozdílů mezi kachnou šedou a kachnou divokou – bílé zrcátko na křídlech, bílé bříško, zobák samice má tmavě oranžový lem.

Samec (dole) a samice (nahoře) šedá kachna

Opeření samice je světle hnědé, tělo je plné příčných pruhů, okrajů a světlého peří na křídlech.

Peří kačerů je šedé, s jemným pruhovaným vzorem, černobílým zrcadlem a bílým břichem. Zobák je šedý.

Kačer kachny šedé se během páření mění, pářící opeření nemá v opeření jasné a barevné detaily: hlava je hnědošedá, posetá černými tečkami. Boky ptáka jsou pruhované: pruhy jsou malé, černé a šedé. Hřbet je šedohnědý, ocas sytě černý. Krk je vpředu žlutavě načervenalý a vzadu šedý s černými pruhy. Křídla jsou pestrá, šedočerná.

Poté, co si samice sednou, aby inkubovaly své potomky, začnou kačeri línat. Jejich barva se stává klidnější, blíže k barvě samic, téměř jednobarevná. Samce lze od samic snadno odlišit podle šedého zobáku a černého ocasu.

READ
Růžová akácie v nevlídném klimatu středního pruhu

Tito ptáci línají dvakrát ročně: v létě zcela zbavují peří a částečně v zimě. V létě navíc pelichtí ptáci nemohou létat, schovávají se sami v rákosí nebo jiné trávě.

Nohy šedých kachen jsou silné, špinavě žluté a mají pavučinovou strukturu (blany jsou tmavé). Výkřik kačera připomíná krákání havrana: „krrre“ nebo „krrrek“. Samice má praskavý pláč. V hejnu při migraci „mluví“ a tiše kvákají.

Jídlo

Samec šedá kachna hledá jídlo

Živí se rostlinami: trávou a řasami. Ale během období rozmnožování je strava divoké šedé kachny obohacena o hmyz a primitivní korýše, rybí potěr, pulce a měkkýše. Chytá je v horní vrstvě vody, někdy se po nich mělce potápí. Pokud se v blízkosti stanoviště nacházejí obilné plodiny, pták se nebude bát: určitě se tam bude pást.

Hnízdění a rozmnožování

Kachny pohlavně dospívají v prvním roce života. Drake, sedící na vodě, natahuje krk nahoru, škubne hlavou nahoru a dolů a plně rozevře ocas a hlasitě zakňučí. K takovým flirtům se samicemi dochází i v zimovištích. Ze zimovišť přelétají hnízdit v párech a páří se na vodě. Mláďata se líhnou pouze jednou ročně. Po příchodu ze zimování, o několik týdnů později, po adaptaci, ptáci začínají vybavovat svá hnízda.

Šedá kachna s kachňaty

Samice si staví hnízdo na zemi, vybírá si odlehlé místo ve vysoké trávě, plevelu a možná i daleko od rybníka. Nejprve tlapkami vyhrabe v zemi díru hlubokou až 15 cm, dno vystele suchou trávou a poté, co ji ze sebe vytrhne, pokryje kachna šedá peřím celé hnízdo. Průměr hotového hnízda je něco málo přes 20 cm.Ve snůšce může být 6 – 11 vajec, maximálně 14. Jsou malá, nažloutlé nebo olivové barvy. Kachna každý den snese jedno vejce, a když snese poslední, posadí se k inkubaci. Kuřata inkubuje samice po dobu 27-28 dnů.

Obvykle se tito ptáci drží v mělké vodě: bažiny, jezera, rybníky, blíže k ostrovům, daleko od lesa a hustých vysokých křovin. Ale s mladými zvířaty se stěhují do volné vody. Po vylíhnutí kachňat, která je sotva nechá oschnout, vede kachna do nádrže. Stává se, že se na jedné nádrži shromáždí několik mláďat. Pak se mohou spojit a všechna malá káčátka budou pod dohledem dvou až tří maminek kačerů. Po dvou měsících mohou mláďata, již plně vyvinutá, létat a osamostatnit se.

READ
Vodnice: pěstování a péče v otevřeném terénu, výsadba semen na jaře

Navzdory své nízké hmotnosti jsou šedé kachny pro lovce zajímavé. Loví ji stejně jako ostatní kachny.

Rating
( No ratings yet )
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: